Aanmelden
 Wachtwoord vergeten?

Het feestdagendilemma

Gepubliceerd door Barbara Arbesser op:
donderdag, 11 december 2008
In augustus begint het, en ongeveer in oktober barst het goed los: de vele verleidingen die de feestdagen bieden. De catalogussen van de speelgoedwinkels vallen met bosjes op de deurmat, met als boodschap ‘kopen, kopen, kopen’. De tv-gids staat vol met sinterklaasprogramma’s, in de supermarkt kunnen de kinderen hun schoen zitten en Zwarte Piet deelt in de stad taaitaai uit. Ook op school wordt vanalles ten ere van de Goedheiligman geknutseld, gezongen en de schoen gezet.

Naast de charme die de koude donkere dagen voor veel mensen hebben, ervaren met name ouders ook veel stress: er MOET ineens zoveel. En niet alleen veel ouders lopen met een ‘vol hoofd’ de decembermaand door: Ook op kinderen kan deze periode veel impact hebben. Met name kinderen met gedragsproblemen hebben vaak extra moeite om met al deze verleidingen en het andere dagritme om te gaan. In dit artikel wil ik vooral antwoord geven, op de vraag, hoe je de decembermaand voor het hele gezin in goede banen kunt leiden.

Tip 1: Structureer de decembermaand

De periode van Sinterklaas, kerst en oud en nieuw is een betrekkelijk lange periode met veel gebeurtenissen die voor een kind bijzonder zijn. Het is handig en leuk om met kinderen een kalender te knutselen, waarop alle belangrijke hoogtepunten staan, zoals de aankomst van Sinterklaas, pakjesavond/Sinterklaasviering, het vertrek van Sinterklaas, Kerstmis (en wat er dan gaat gebeuren, bijvoorbeeld eten bij oma), Oud en Nieuw en eventuele andere belangrijke feestelijkheden zoals verjaardagen.

De kalender kan op een centrale zichtbare plaats opgehangen worden, en het kind kan er samen met zijn ouders elke dag op kijken of er een bijzondere dag nadert.

Tip 2: Sta stil bij de decembergedachte

Of en op welke manier u thuis veel aandacht besteed aan de bijbelse herkomst van kerst, is uiteraard een erg persoonlijke keuze. Het is echter goed voor kinderen om te weten dat Sinterklaas en Kerstmis niet louter om cadeaus draait. Dit kunt u doen door de aandacht te verleggen door voldoende niet cadeaugerelateerde zaken te ondernemen. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor samen pepernoten/ kerstkoekjes bakken, de kerstboom versieren, een winterwandeling maken om andere kerstlichtjes te bewonderen, kerstliedjes te zingen of wat meer tijd te creëren voor een leuk spelletje thuis. Vergeet u hierbij niet de tv regelmatig uit te zetten zodat uw kind niet ‘overspoeld’ raakt door alle reclames in deze tijd.

Tip 3: Schenk met mate

Veel ouders ervaren dilemma’s met betrekking tot de cadeaukwestie. Vooral ouders met veel draagkracht vinden het vaak leuk hun kinderen in de decembermaand extra te verwennen.

Een beetje verwennen rond Sinterklaas en/of Kerst hoort er bijna een beetje bij. Zowel ouders als kinderen kunnen ervan genieten. Toch is het juist rond de feestdagen is ook verstandig grenzen te stellen aan het kind. Wanneer een kind een enorme stapel cadeaus krijgt kan het vaak een deel van de cadeaus niet ‘behappen’. Vaak kunnen kinderen met minder cadeaus even blij zijn. Als kinderen structureel te grenzeloos worden verwend kan er een gewenning ontstaan, waarbij kinderen cadeaus niet meer goed op hun waarde weten te schatten. Het is slim om met het gezin een keuze te maken voor 1 cadeauavond: ofwel Sinterklaas, ofwel kerst. Leg dit van tevoren duidelijk aan uw kind uit of betrek het erbij.

Begeleid uw kind in het samenstellen van een verlanglijstje, indien uw kind hier graag mee bezig is. Bekijk bijvoorbeeld samen met uw kind de speelgoedcatalogus en leg uw kind van tevoren uit of u het met de wensen eens bent. Dit voorkomt teleurstellingen. Ook de meeste jonge kinderen weten dat hun ouders een kort lijntje hebben met ‘Sinterklaas’, dus zullen niet verbaasd zijn als dat gewelddadige computerspel na uw uitleg niet in de zak van Sinterklaas zit. Biedt eventueel alternatieven. Bij twijfel over een bepaald spel kunt u altijd te rade gaan bij ouders van vrienden van uw zoon of dochter. Betrek kinderen ook in het schenken. Stimuleer het bijvoorbeeld ‘Een mooie tekening voor Oma voor kerst’ te maken. Het kind leert dan vroeg de principes van geven en nemen en ook de vreugde van het geven. Oudere kinderen vinden het vaak erg leuk om ook in het gezin bijvoorbeeld lootjes te trekken of samen kerstkaarten te versturen.


Denk mee met Online Pedagoog!
Heeft u zelf nog goede tips voor andere ouders met betrekking tot de decembermaand? Stuur hem naar Online Pedagoog! U kunt een gratis emailconsult of chatsessie winnen.