Aanmelden
 Wachtwoord vergeten?

Kamp voor jeugd met autisme en ADHD

Gepubliceerd door Barbara Arbesser op:
zondag, 29 mei 2011

Kinderen met een ontwikkelingsstoornis zoals AD(H)D, ODD of een autismespectrumstoornis kunnen soms op behoorlijk wat onbegrip uit de omgeving. Bij Be Yourself vakantiekampen bezorgen twee enthousiaste orthopedagogen deze kinderen een onvergetelijke tijd. Op deze kampen werken kinderen aan hun doelen; daarnaast staat plezier met elkaar natuurlijk voorop! Online Pedagoog sprak met Nienke van Wanrooij, een van de oprichtsters.

* * * *

 

In april 2010 hebben Rachel Hoeks en Nienke van Wanrooij, allebei afgestudeerd orthopedagoog, Be Yourself Vakantiekampen opgericht. Sindsdien wordt er elke schoolvakantie een vakantiekamp en een keer per maand een logeerweekend georganiseerd.

 

De vakantiekampen zijn bedoeld voor kinderen/jongeren van 8 tot 18 jaar met een ontwikkelingsstoornis, zoals AD(H)D, ODD of een autisme spectrum stoornis. Al tijdens hun studie waren de oprichtsters allebei enthousiast actief bij diverse organisaties voor vakantiekampen voor kinderen met speciale behoeften. Hierdoor hebben Rachel en Nienke niet alleen veel ervaring met de doelgroep opgedaan, ook hebben ze de sterke punten van de verschillende organisaties kunnen samenvoegen in Be Yourself.  

 

Kinderen met een stoornis als ADHD of autisme krijgen vaak weinig begrip vanuit hun omgeving,” lichten ze toe. Dit komt doordat mensen niet weten wat zo'n stoornis inhoudt of het bijbehorende gedrag verkeerd inschatten. Vaak wordt er negatief gereageerd en wordt niet gezien waardoor dit gedrag veroorzaakt wordt. Als gevolg hiervan kan een kind onzeker, gefrustreerd of teruggetrokken raken. Wij vinden het belangrijk dat het kind zichzelf kan zijn tijdens onze kampen en zichzelf gewaardeerd voelt om wie hij/zij is. In een kampweek of een kampweekend wordt veel aandacht besteed aan leerzame aspecten zoals: hoe ga je met boosheid en ruzie om, hoe maak je contact, en hoe ga je met onzekerheden om."

 

De beide orthopedagogen vinden het belangrijk dat er goed contact is met de ouders. Zo is er voordat het kind de eerste keer mee gaat een vrijblijvend informatiegesprek bij het gezin thuis en wordt er na ieder kampweekend of elke kampweek een verslag gemaakt.

 

De kamplocatie is Bergeijk, 25 kilometer van Eindhoven. Er is er vervoer van en naar de kampen mogelijk vanaf Zeewolde (vlak bij Almere) en vanaf Nieuwegein.


Bent u nieuwsgierig geworden naar de Be Yourself vakantiekampen en wilt u nadere informatie? Bezoek de website van Be Yourself Vakantiekampen.