Aanmelden
 Wachtwoord vergeten?

Gedragsbeïnvloedende maatregel voor jonge deliquenten

Gepubliceerd door Barbara Arbesser op:
maandag, 04 februari 2008

Het Openbaar Ministerie introduceert op 1 februari 2008 een nieuwe maatregel voor de aanpak van jeugdige criminelen: de "gedragsbeïnvloedende maatregel". Bedoeling is het tij te keren voor jongeren die een delict hebben gepleegd en dreigen af te glijden naar de misdaad

Jongeren die voor de maatregel in aanmerking komen, worden niet opgesloten, maar worden wel in hun bewegingsvrijheid beperkt. De zwaarte van de maatregel ligt ergens tussen voorwaardelijke veroordeling en een taakstraf enerzijds en jeugdgevangenisstraf anderzijds. De vrijheidsbeperkende maatregel duurt minimaal een halfjaar en maximaal een jaar en voorziet onder meer in begeleiding en gedragstrainingen. De straf kan worden verlengd. Doel is het gedrag van de 'zich ontwikkelende crimineel' te veranderen en terugval te voorkomen. Ook nachtdetentie is een mogelijkheid, zei De Wit, in combinatie met bijvoorbeeld opvoedingsbegeleiding voor de ouders. "We houden die jongeren langere tijd strak onder controle." Daarnaast wordt waar nodig zorg verleend aan broers, zussen of nadere familieleden van de jeugdige crimineel.


Niet alle jeugdigen komen voor de gedragsbeïnvloedende maatregel in aanmerking. Het ministerie van justitie heeft een aantal strikte eisen opgesteld. Er gelden een aantal voorwaarden waaraan de jonge delinquent moet voldoen. Zo moet er sprake zijn van een gedragsproblematiek met negatieve consequenties op meerdere leefgebieden. Verder kunnen de ouders of voogden niet adequaat te reageren op het negatieve gedrag en kan ook geen andere vrijwillige hulpverlener het negatieve gedragspatroon weten te doorbreken. Tot slot moet de jongere nog in enige mate deelnemen aan school of werk.


Bron: nu.nl, ministerie van justitie