Aanmelden
 Wachtwoord vergeten?

Gr. internetbedrijven gaan jongeren beter beschermen

Gepubliceerd door Eveline Groeneveld op:
maandag, 16 februari 2009
Zeventien grote internetbedrijven, waaronder Google, YouTube, Facebook en Hyves, hebben een akkoord getekend om jongeren beter te beschermen op internet. Het gaat vooral om de veiligheid van sociale netwerksites. Het komt vaak voor dat dergelijke sites worden gebruikt om klasgenoten of andere bekenden te pesten. Ook gaan niet alle jongeren even voorzichtig om met vertrouwelijke informatie, zoals adresgegevens. Het komt geregeld voor dat gevoelige persoonlijke informatie door derden wordt opgespoord via sociale netwerksites of chats.

Op initiatief van de Europese Commissie hebben een zeventiental internetbedrijven besloten om het lastiger te maken voor jonge kinderen om zich aan te melden bij sociale netwerken die zich richten op personen ouder dan 12 jaar. Profielen en contactlijsten van jongeren worden automatisch als “vertrouwelijk” opgeslagen, zodat de informatie in de profielen alleen zichtbaar is voor mensen die van de jongere toestemming hebben verkregen. Ook zal er een misbruikknop worden geplaatst op de websites, zodat pestgedrag of ongewenste seksuele toenaderingen kunnen worden gemeld. 

Commentaar van Online Pedagoog:
Jongeren zijn slim. Hoewel deze maatregelen een stap in de goede richting zijn, is het voor jongeren vaak heel gemakkelijk om zich op internet ouder voor te doen dan ze zijn. Zo kunnen veel veiligheidsmaatregelen omzeild worden. Het is verstandig om goed met uw kind te praten over de veiligheid en risico’s van internet. Vooral bij jonge kinderen en tieners is het aan te raden om toezicht te houden op het internetgedrag, bijvoorbeeld door de computer op een plek te zetten waar regelmatig mensen in- en uitlopen.

Probeer het internetgedrag van uw kind bespreekbaar te maken. Om dat te kunnen, is het belangrijk om zelf ook enigszins bekend te zijn met internet en het internetjargon. Surf rustig eens rond op populaire jongerensites en wissel ervaringen uit met andere ouders. Weet wat er speelt!

Bron: ANP