Aanmelden
 Wachtwoord vergeten?

PEGI: duidelijkheid omtrent classificatie games nodig

Gepubliceerd door Barbara Arbesser op:
maandag, 23 februari 2009

Gamen, het spelen van computerspelletjes of vaak daarvoor speciaal afgestemde spelcomputers, is erg populair onder jongeren. Veel spellen kunnen ook positieve effecten hebben op de cognitieve ontwikkeling. Bekend is echter ook, dat deel van deze computerspellen niet geschikt is voor alle leeftijden.
Net als films kunnen games gewelddadige, enge, seksuele of andere elementen bevatten die niet geschikt zijn voor alle leeftijden. PEGI, (Pan European Game Information) het sinds 2003 bestaande classificatiesysteem voor games, is in het leven geroepen om opvoeders duidelijkheid te geven over de geschiktheid van games voor verschillende leeftijdsgroepen. Op deze manier weten ouders beter waar ze aan toe zijn bij de aankoop van een bepaald spel.

Het NICAM, bekend van de Kijkwijzer, test in opdracht van PEGI alle nieuw uitgekomen games. Aan de hand van uitgebreide lijsten met criteria wordt bepaald of een game of video 7+ of 12+ is. De lijst met criteria wordt vastgesteld door specialisten uit heel Europa: denk aan ontwikkelingsdeskundigen, gameprofessoren, kinderpsychiaters.

Winkeliers zijn strafbaar als ze een 16+ spel aan een 14-jarige verkopen, maar in de praktijk houdt bijna niemand zich aan de leeftijdsgrenzen. Uit onderzoek van de universiteit van Twente blijkt dat de naleving maar op 15 procent zit.

Martijn Huigsloot, coördinator voor het Europese gameclassificatiesysteem PEGI meent dat de grootste oorzaak hiervan onbekendheid is. Daarom worden nieuwe games nu voorzien van verbeterde waarschuwingspictogrammen en moet er beter toezicht komen op de verkoop van games.