Aanmelden
 Wachtwoord vergeten?

Het HPV vaccin

Gepubliceerd door Eveline Groeneveld op:
dinsdag, 03 maart 2009
Deze week is de landelijke inentingsactie begonnen tegen baarmoederhalskanker. Meisjes die in 1993, 1994, 1995 of 1996 geboren zijn opgeroepen om zich te laten inenten.

Volgens de voorlichtingsdienst van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu heeft het HPV vaccin vooral zin wanneer men nog niet met het virus in aanraking is geweest. Het HPV virus wordt voornamelijk overgebracht via seksueel contact, maar ook via andere manieren van huidhuidcontact is het op te lopen.

Je merkt in eerste instantie niet dat je besmet bent. Na vele jaren krijgt een klein percentage van de besmette vrouwen baarmoederhalskanker.

Niet iedereen bejubelt deze inentingscampagne. Critici betwijfelen of het vaccin wel voldoende werkzaam is, vinden de invoering te snel en zetten hun twijfels bij de veiligheid. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu is echter van mening dat de HPV-vaccinatie een goede bescherming biedt tegen baarmoederhalskanker en dat de inenting volledig veilig is voor jonge vrouwen.

Heb je nog vragen over de inenting? Kijk dan op http://www.prikenbescherm.eu.