Aanmelden
 Wachtwoord vergeten?

Uitgelicht: Koosje in het donker

Gepubliceerd door Barbara Arbesser op:
vrijdag, 17 april 2009

Op Online Pedagoog krijgen me geregeld vragen over problemen bij het avondritueel. Een deel van de kinderen die moeite heeft met in bed blijven of inslapen zijn bang in het donker. Voor deze doelgroep heeft Beatrice Keunen, zelf werkzaam is op een middelbare school voor kinderen met autisme, vorig jaar een boek geschreven: Koosje in het donker.

Koosje en het donker
´Koosje is een vrolijk meisje van zeven jaar. Maar als het 's avonds donker wordt en ze naar bed moet, slaat de angst toe. Gelukkig helpt juf Helmi, die ze zo lief vindt, haar. Koosje krijgt van haar een tas met vakjes. Die vakjes gaan ze samen vullen met alles waar Koosje bang voor is. Weken lang sleept ze haar tas overal mee naartoe en blijft hem vullen met al haar angsten. En dan op een dag is de tas leeg. Met een vrolijke zwaai zwiept Koosje de tas weg. Die heeft ze niet meer nodig.´ (geciteerd van de website van Uitgeverij: SWP.)

Het thema van het boek is het uitdagen van de eigen angst. Het boek is geschikt als voorleesboek voor kinderen tot 8 á 9 jaar. Het is vermakelijk en vrolijk geschreven maar kan tegelijker een therapeutische functie hebben voor kinderen met angsten en angststoornissen - in het bijzonder voor kinderen die bang zijn in het donker. 

De illustraties zijn afkomstig van Wieteke Koolhof, beeldend kunstenaar.

Het boekje is onder andere te bestellen op de website van de Uitgeverij SWP, http://www.swpbook.com/1155.