Aanmelden
 Wachtwoord vergeten?

Autistische peuters hebben al afwijkende voorkeuren

Gepubliceerd door Barbara Arbesser op:
maandag, 20 april 2009
Vroege diagnostiek van autisme is van groot belang: hoe eerder een autistische stoornis wordt herkend, des te eerder kan er door de omgeving op ingespeeld worden. Onderzoekers van Yale University hebben presenteerden een nieuw onderzoek naar deontwikkeling van jonge kinderen met een autistische stoornis bewezen. De studie verscheen afgelopen maand in het blad Nature.

De Amerikaanse onderzoekers lieten tweejarigen met en zonder autisme naar video’s en zagen dat de autistische kinderen andere aspecten aan van beweging interessant vinden dan hun niet autistische leeftijdsgenoten:Kinderen met autisme zijn erg gericht op beelden die synchroon lopen met geluid, bijvoorbeeld beelden van handgeklap.

Kinderen met een autistische stoornis missen dus al op tweejarige leeftijd de normale aandacht voor bewegende mensen. Deze bevinding verklaart onder meer waarom mensen met autisme vaak naar de mond van sprekers kijken in plaats van de de ogen: Autistische mensen zijn namelijk vaak gericht op het syncroon lopen van het spraakgeluid en de mondbeweging. Net als oudere kinderen met autisme hadden de autistische peuters geen voorkeur voor biologische bewegingen van acteurs. Waar ze wel bijzonder door geboeid waren, waren momenten waarop beeld en geluid tegelijkertijd bewogen.

Wederom wijst dit onderzoek uit dat een autistische stoornis zich al op zeer jonge leeftijd manifesteert.