Aanmelden
 Wachtwoord vergeten?

Nijmegen start eendagspoli voor lichte ADHD

Gepubliceerd door Barbara Arbesser op:
woensdag, 22 april 2009
Een diagnose en behandelplan voor kinderen met ADHD krijgen is voor ouders vaak een hele toer. Vaak moeten de ouders  na het doorlopen van een lange wachttijd meerdere keren met- of zonder kind bij psychologen, orthopedagogen of psychiaters komen alvorens een diagnose en behandelplan paraat zijn.

Niet als het aan het Universitair Medisch Centrum St Radboud (UMC) te Nijmegen ligt. Vandaag start het ziekenhuis in samenwerking met Universitair Centrum voor Kinder- en Jeugdpsychiatrie Karakter met een zogenaamde ééndagspoli voor kinderen met een ongecompliceerde vorm van ADHD. Doelstelling is om binnen een dag diagnostiek te laten plaatsvinden en een behandelplan op te stellen.

De behandeling cq. ondersteuning van de ADHD patiëntjes wordt daarna overgedragen aan de huisarts. De huisarten in de regio krijgen daartoe een speciale training. De verwachting is dat voor drie van de vier kinderen begeleiding door de eigen huisarts toereikend is.

Naast het eendagstraject verzorgt de poli ook groepstrainingen voor ouders die gericht is op de omgang met en ondersteuning van een zoon of dochter met ADHD.

Volgens de initiatoren in het UMC is het van belang onderscheid te maken in de zwaarte van de diagnose ADHD. Op dit moment gaat elk kind na verwijzing naar een specialist door hetzelfde starttraject. Dit zou niet nodig zijn: bij een lichte vorm zou lichte ondersteuning, zoals geboden op de eendagspoli, toereikend zijn.