Aanmelden
 Wachtwoord vergeten?

Mensen met autisme hebben wel inlevingsvermogen

Gepubliceerd door Eveline Groeneveld op:
maandag, 18 februari 2008

Uit een recent verschenen onderzoek blijkt dat mensen met autisme zich wel degelijk kunnen inleven in de gevoelens van anderen. Empathie, oftewel inlevingsvermogen, bestaat volgens de onderzoekers uit twee componenten: cognitieve empathie en affectieve empathie. Onder cognitieve empathie wordt verstaan het vermogen om gevoelens van anderen te lezen en te begrijpen. Mensen die hoog scoren op een test voor cognitieve empathie, kunnen een situatie goed vanuit het perspectief van de ander bekijken. Affectieve empathie daarentegen is het vermogen om mee te voelen en begaan te zijn met een ander.


De onderzoekers hebben aangetoond dat autisten meestal evenveel affectieve empathie kunnen tonen als niet-autisten. Echter op het gebied van de cognitieve empathie hebben ze moeilijkheden. Mensen met een autisme spectrum stoornis kunnen minder goed gevoelens lezen, maar als hen duidelijk wordt verteld hoe iemand zich voelt, zijn ze wel in staat om begaan te zijn met die persoon.

Jongeren met autisme hebben daarom vooral moeilijkheden wanneer het niet duidelijk is hoe iemand zich voelt. Het lijkt dan alsof ze niet geïnteresseerd zijn in het gevoel van de ander. Zodra expliciet wordt uitgelegd hoe de ander zich voelt, kan de autist vaak een hele andere kant van zichzelf laten zien!

Rogers, K., Dziobek, I., Hassenstab, J., Wolf, O.T. & Convit, A. (2007). Who Cares? Revisiting Empathy in Asperger Syndrome. Journal of Autism and Developmental Disorders, 37, 4, 709-715.