Aanmelden
 Wachtwoord vergeten?

Vast avondritueel draagt bij aan nachtrust baby

Gepubliceerd door Barbara Arbesser op:
zondag, 03 mei 2009

Slaapproblemen in de kindertijd worden vaak aangekaart door ouders die hulp vragen aan Online Pedagoog. Een stap in de goede weg hoeft niet moeilijk te zijn: Uit onderzoek blijkt dat een vast avondritueel kan een positief effect hebben op zowel het inslapen als het doorslapen van jonge kinderen.

405 moeders van 'moeilijke slapers' tussen de 7 en 36 maanden namen deel aan een onderzoek van de Saint Joseph's University in Philedelpia.
Van de deelnemende moeders bracht een deel hun kind met een specifieke vaste routine naar bed. Deze routine bestond uit een serie rustgevende activiteiten zoals een bad, zingen en knuffelen.
De overige moeders brachten hun kind zonder dit ritueel naar bed.

De kinderen met de vaste slaaproutine bleken inderdaad na verloop van tijd makkelijker in te slapen en door te slapen. Ook riepen ze 's nachts minder vaak om hun ouders.

Er werd ook een wisselwerking gevonden: Een goede nachtrust van het kind bleek ook een positief effect op de moeder: deze wordt meer ontspannen. Een ontspannen moeder heeft wederom een positief effect op het slaapgedrag van het kind.

Het volledige onderzoek verschijnt binnenkort in het Journal Sleep. Voor de Engelse abstract zie: http://www.journalsleep.org/ViewAbstract.aspx?pid=27454