Aanmelden
 Wachtwoord vergeten?

Toename wachtlijsten in kinder- en jeugd GGz

Gepubliceerd door Barbara Arbesser op:
donderdag, 11 juni 2009

Als een kind te kampen heeft met psychische problemen en de stap heeft gemaakt om hulp te zoeken, kan het vaak lang wachten. Dit blijkt uit de cijfers over wachttijden in de geestelijke gezondheidszorginstellingen van koepelorganisatie GGZ Nederland die de afgelopen week zijn gepubliceerd.
In 2008 wachtten bijna 30.000 jongeren op behandeling van een kinderpsycholoog of -psychiater. Wachttijden kunnen sterk uiteenlopen, maar het gemiddelde ligt op 5 maanden. In termen van totale wachtdagen is dit is een groei van zeven procent ten opzichte van 2007.

 

Te lang op hulp wachten kan veel schade berokkenen bij zowel het kind als diens omgeving. De klachten kunnen vergergeren.

Marleen Barth, voorzitter van GGZ Nederland, schrijft de lange wachtlijsten toe aan de forse groei die de jeugd-ggz afgelopen jaren heeft doorgemaakt. Er is een groot tekort aan jeugdpsychiaters in Nederland. Ook moet er meer geld van het ministerie bijkomen om alle jongeren te kunnen behandelen.

 

De maximaal aanvaardbare wachttijd die zorgaanbieders en zorgverzekeraars hebben afgesproken, ligt op vijftien weken. Minister Rouvoet (Jeugd en Gezin) heeft deze week een onderzoek naar het ontstaan van de wachtlijsten aangekondigd. Volgens Rouvout komt het voor dat kinderen psychische problemen te snel worden doorverwezen naar de jeugd-ggz.Dit is in lichte gevallen niet per se noodzakelijk: er zijn ook veel andere manieren om hulp te krijgen, bijvoorbeeld door eeneerstelijnspsycholoog. Ook vindt Rouvoet dat er meer aan preventie moet worden gedaan.