Aanmelden
 Wachtwoord vergeten?

Steeds meer kinderen met eetstoornis

Gepubliceerd door Barbara Arbesser op:
maandag, 22 juni 2009

Het aantal jongeren met een eetstoornis neemt gestaag toe en de gemiddelde leeftijd lager wordt lager. Dit bericht het Gazet van Antwerpen (gva.be).

 

Tendens
Ondanks het feit dat er in Belgie geen exacte cijfers zien wordt er een stijging waargenomen, aldus Jos Smets, coördinator van de afdeling eetstoornissen van de Psychiatrische Kliniek Broeders Alexianen in Tienen. De gemiddelde leeftijd was tien jaar geleden 19 tot 20; nu zijn veel patientjes pas 13 of 14. 

 

Oorzaken
Als de prominente oorzaken wijst Smets de media aan en de veranderde maatschappij. Een eetstoornis wordt vaak uitgelokt door een ander psychologisch probleem of externe factoren, zoals een lastige  familiesituatie.

Als oorzaak voor de daling in leeftijd noemt Smets de vervroegde puberteit. Jongeren worden steeds vroeger rijp.
 

Wachtlijsten
In veel Gentse regio's zijn moeten patientjes maanden wachten totdat er plek is voor een behandeling. Een zorgelijk verschijnsel.

----------

Online hulp

Jongeren die wachten op een plek in een eetstoorniskliniek of een andere behandeling kunnen worden opgevangen met online hulpverlening. Online Pedagoog helpt jongeren met eetstoornissen en hun ouders graag deze lastige periode te overbruggen.