Aanmelden
 Wachtwoord vergeten?

Hersenen ADHD'er ontwikkelen zich trager

Gepubliceerd door Eveline Groeneveld op:
dinsdag, 19 februari 2008

Uit onderzoek is gebleken dat de hersenen van kinderen met ADHD zich trager ontwikkelen dan de hersenen van kinderen zonder ADHD. Dit geldt niet voor alle delen van de hersenen, maar alleen voor gedeelten van de hersenschors. De structuur van de hersenen van kinderen met ADHD is wel normaal.


De onderzoekers ontdekten dat de hersenschors van kinderen met ADHD op 10,5 jarige leeftijd de grootste dikte bereikt. Bij kinderen zonder ADHD gebeurt dit gemiddeld na 7,5 jaar.


De hersenschors speelt een belangrijke rol bij het concentreren en plannen: juist die vaardigheden waar kinderen met ADHD moeite mee hebben. Volgens de onderzoekers biedt deze studie een verklaring voor het feit dat veel kinderen over ADHD lijken heen te groeien. Waarom sommige mensen met ADHD hun leven lang last blijven houden van concentratieproblemen en bewegelijkheid is nog onduidelijk.


Bron: Shaw, P., Eckstrand, K., Sharp, W., Blumenthal, J., Lerch, J.P., Greenstein, D., Clasen, L., Evans, A., Giedd, J., & Rapoport, J.L. (2007). Attention-deficit/hyperactivity disorder is characterized by a delay in cortical maturation. Proceedings of the National Academy of Sciences, 104, 49, 19649 – 19654.