Aanmelden
 Wachtwoord vergeten?

Jongeren zonder strafblad niet meer in justitiële jeugdinrichtingen

Gepubliceerd door Eveline Groeneveld op:
dinsdag, 25 maart 2008
Jongeren die door hun ernstige gedragsproblemen of om andere redenen niet meer thuis kunnen wonen, komen door gebrek aan andere mogelijkheden tegenwoordig veelal terecht in justitiële jeugdinrichtingen: een situatie waar al jarenlang veel kritiek op is. Dit gaat veranderen. De komende jaren zullen er in toenemende mate ‘gesloten jeugdzorginstellingen’ worden opgericht, waar alleen nog kinderen worden opgenomen die ernstige gedragsproblemen hebben.
Minister Rouvoet voor Jeugd en Gezin heeft afgelopen maand het startsein voor deze scheiding gegeven in Rentray, een van de nieuwe ‘gesloten jeugdzorginstellingen’ in Eefde.
Het streven is tot 2010 vijf jeugdgevangenissen om te vormen tot gesloten jeugdzorginstellingen. Deze zogenaamde ‘Jeugdzorg Plus’ instellingen vallen niet meer onder Justitie, maar onder Jeugd en Gezin. Ook is de Wet op de jeugdzorg gewijzigd, zodat de instellingen ‘vrijheidsbenemende maatregelen’ mogen nemen. De instellingen mogen geen cliënten weigeren.
Het is de vraag of de splitsing van de jongeren met en zonder strafblad een substantiele verkorting van de lange wachtlijsten in de jeugdzorg zal opleveren. De voorzitster van de werkgroep kinderrechters, Jolande Calkoen, zei eerder daaraan te twijfelen, omdat door de splitsing niet substantieel meer plekken zouden ontstaan.
Op dit moment wachten er ongeveer vierduizend kinderen op een juiste behandeling. Voor Defence for Children International, een stichting die opkomt voor de rechten van het kind, reden om de Nationale Ombudsman te verzoeken onderzoek te doen.