Aanmelden
 Wachtwoord vergeten?

Uitgelicht: Boek voor brusjes autistische kinderen

Gepubliceerd door Barbara Arbesser op:
maandag, 17 augustus 2009

 

Een kind met een autistische stoornis brengt veel teweeg in zijn gezin. Niet alleen grijpt het diep in in het leven van ouders, maar ook in dat van zijn brusjes (broers en/of zusjes). Veel voorkomende problemen zijn gevoelens van schaamte ten opzichte van het autistische broertje of zusje, jaloezie omdat veel aandacht naar het broertje of zusje uitgaat en verdriet over het feit dat hun broertje of zusje anders is dan andere kinderen. Ook stoten ze soms al jong op onbegrip uit hun omgeving, bijvoorbeeld klasgenootjes.

 

In het kinderboek Altijd weer wat!, geschreven door Florine Puts, staan de belevenissen van een brusje centraal.

De tienjarige autistische Julian komt door zijn autisme regelmatig in de problemen. Zus Jessica vindt het niet altijd even fijn om zo'n broer te hebben. Als een grap van hun klasgenootjes uit de hand loopt, vinden de ouders van Jessica en Julian het tijd worden om in te grijpen.

 

Behalve dat het een een spannend kinderboek is, zal Altijd weer wat! veel herkenning vinden bij brusjes. Bovendien is het een aanrader voor schoolklassen waarinkinderen met autisme of brusjes van kinderen met autisme zitten. Vanaf ongeveer 9 jaar.