Aanmelden
 Wachtwoord vergeten?

Oudertraining effectief bij ADHD

Gepubliceerd door Barbara Arbesser op:
maandag, 05 oktober 2009

Kinderen met ADHD hebben, net als kinderen zonder deze stoornis veel baat bij een consequente aanpak in de opvoeding. Een hele beproeving voor veel ouders, omdat kinderen met ADHD het door een drukke en impulsieve gedrag soms moeilijk maken voor hun ouders om kalm en positief te blijven reageren.
Er is ondersteuning voor ouders met kinderen met ADHD. Diverse instanties bieden oudertrainingen voor deze doelgroep aan. Hiervan profiteren de kinderen, zo blijkt uit onderzoek van B. den Hoofdakker van het UMC Groningen.

Uit het onderzoek blijkt dat de kinderen minder ongehoorzaam worden, minder opstandig gedrag vertonen en minder last hebben van driftbuien en angst- en stemmingsklachten.
 

Het onderzoek vond plaats 94 kinderen tussen vier en twaalf jaar met ADHD en gedragsproblemen, waarvan de helft een speciale oudertraining bovenop de reguliere zorg kreeg. Deze training bestond uit 12 groepssessies van elk twee uur, waarin de ouders onder meer leerden hoe ze het dagelijks leven van hun kind kunnen structureren. Bovendien lag in de training de focus op belonen en prijzen van gewenst gedrag in plaats van negatief gedrag te straffen.

 

Bron: nu.nl