Aanmelden
 Wachtwoord vergeten?

Gastouders krijgen te maken met strengere eisen

Gepubliceerd door Eveline Groeneveld op:
woensdag, 19 maart 2008
De regels die de overheid stelt aan gastouders worden aangescherpt. Het aantal kinderen dat, meestal doordeweeks, bij een gastouder verblijft is het afgelopen jaar sterk gestegen. Eind 2007 werden 73.600 kinderen een of enkele dagen per week opgevangen door een gastouder. Deze groei gaat in sommige gevallen ten koste van de kwaliteit. Daarom zijn er maatregelen getroffen die moeten garanderen dat de kinderen die worden opgevangen door gastouders zorg van voldoende kwaliteit ontvangen.

Ten eerste worden gastouders verplicht om een EHBO-cursus voor kinderen te volgen. Ook moet het gastouderbureau waarbij de gastouder is aangesloten vaker op bezoek komen bij het gastgezin. Gastouders moeten tevens meer pedagogische kennis opdoen.

Gastouders zijn personen die in de huiselijke kring kinderen van anderen opvangen. Gastouders kunnen zelf ook kinderen hebben die meedraaien in het gezin. Het maximale aantal kinderen dat door een gastouder opgevangen mag worden is 4. De eigen kinderen tellen ook mee. Gastouders zijn aangesloten bij een gastouderbureau en ontvangen een vergoeding voor de zorg voor de gastkinderen.

De Volkskrant berichtte onlangs dat de toegenomen toegankelijkheid van de kinderopvang ervoor heeft gezorgd dat meer moeders parttime of fulltime werken. De kinderopvang wordt sterk gesubsidieerd. Ouders betalen ongeveer 19% van de kosten voor kinderopvang zelf.