Aanmelden
 Wachtwoord vergeten?

Aantal weglopers uit jeugdinstellingen groot

Gepubliceerd door Barbara Arbesser op:
zondag, 03 januari 2010

393 jongeren zijn in de eerste tien maanden van 2009 langer dan 24 uur zonder toestemming uit gesloten jeugdzorginstellingen weggelopen. Dat bleek uit onderzoek van RTL Nieuws dat vorige week naar buiten kwam.


In totaal zitten ongeveer 2.000 jongeren in Nederland in gesloten jeugdinrichtingen. Gesloten jeugdzorg bestaat uit zorg en behandeling injeugdzorginstellingen voor kinderen met ernstige opgroei- ofopvoedingsproblemen. Bij zo’n instelling voor gesloten jeugdzorg mogen de kinderen niet zonder toestemming van het terrein af. Een opname in zo'n instelling kan een gedwongen maatregel zijn. Inspectie Jeugdzorg houdt toezicht op de instellingen. 

De gevolgen van zo’n langdurige ontsnapping kunnen ernstig zijn. Zo lopen met name meisjes door hun onderliggende problematiek en verminderde weerbaarheid vaak risico in handen van  loverboys te vallen.

Minister Rouvoet moet volgens andere kamerleden orde op zaken stellen. Rouvoet wil de oorzaak achterhalen van de vele vermissingen.  In het geschetste beeld wordt volgens de minister geen onderscheid wordt gemaakt tussen ‘weglopers’ en jongeren die verlaat van verlof terugkeren. Een eerste inventarisatie door het ministerie bij 12 van de 15 instellingen voor gesloten jeugdzorg wijst volgens zijn woordvoerder uit dat circa 85 procent van de vermiste jongeren binnen twee weken bij hun zorginstelling terugkeert.

Rouvoet heeft de Inspectie Jeugdzorg en de jeugdzorginstellingen gevraagd hem snel over de precieze cijfers te informeren.