Aanmelden
 Wachtwoord vergeten?

Online preventie gehoorschade voor kinderen

Gepubliceerd door Eveline Groeneveld op:
zaterdag, 09 januari 2010

Jaarlijks lopen veel jongeren gehoorschade op. Deze gehoorschade is grotendeels te wijten aan het gebruik van te harde mp3 spelers of het bezoeken van te harde discotheken en concerten.  Zo heeft 33% van de kinderen tussen 6 en 9 jaar een mp3-speler, van de 12- tot 19-jarigen heeft meer dan de helft een mp3-speler (Sikkema, 2009). Deze mp3-spelers luider afgespeeld worden vergeleken met de vroegere walkmans, zonder dat dit invloed heeft op de kwaliteit van de afgespeelde muziek.


Het is daarom van belang om kinderen zo vroeg mogelijk voor te lichten over gehoor en gehoorschade en risico's van te harde geluiden.

Om ouders en docenten te helpen bij het voorlichten van kinderen over hun gehoor en de kwetsbaarheid er van, heeft internetbureau Zicht in opdracht van de Nationale Hoorstichting De Geluidstuin ontwikkeld. De is een speelse omgeving waar kinderen van 9-12 jaar en hun begeleiders interactief en spelenderwijs kunnen ontdekken en ervaren.


De Geluidstuin http://www.geluidstuin.nl/  is een uitbreiding op de hoortest op www.kinderhoortest.nl en bevat onder andere voorlichtingsfilmpjes informatie en games over het belang van een goed gehoor.

Voor ouders is er een onderdeel met praktische tips.