Aanmelden
 Wachtwoord vergeten?

Ouders weten niet wat kind op internet uitspookt

Gepubliceerd door Eveline Groeneveld op:
woensdag, 19 maart 2008
Internet is bijna niet meer weg te denken uit het leven van de jeugd. Onder het motto “we hebben internet nodig voor school” besteden veel kinderen uren per week online. Antivirusfabrikant Symantec heeft een onderzoek gepubliceerd waaruit blijkt dat ruim een kwart van de ouders niet weet wat hun kind op internet uitspookt. Hoewel de meeste ouders wel op de hoogte zijn van de gevaren van internet, gaan maar weinigen over tot maatregelen om hun kinderen te beschermen.

Opvallend is dat 20% van de kinderen toegeeft op internet wel eens dingen te doen die de ouders niet zouden goedkeuren. Maar liefst 50% van de kinderen is bezorgd over hun veiligheid op internet.

Kinderen besteden veel tijd aan het online gamen. Ook voor het opdoen onderhouden van sociale contacten wordt internet vaak gebruikt. Het downloaden van muziek en het participeren op websites en weblogs over de mode en trends is ook populair.

Persbericht
Kinderen blijven kwetsbaar en de meeste ouders in Europese landen doen niets aan ouderlijk toezicht op de computer van hun kinderen
Volwassenen en kinderen zijn op het internet vaak (>50%) slachtoffer van digitale aanvallen

ZALTBOMMEL, 5 maart 2008 – Symantec, de ontwikkelaar van de Norton beveiligingssoftware, heeft het allereerste Norton Online Living Report (NOLR) gepubliceerd, een uitgebreid rapport over de internetgewoontes van kinderen en volwassenen in acht landen wereldwijd. In het rapport, het eerste van deze omvang, komt naar voren dat mensen over de hele wereld persoonlijk contact leggen op het internet: ruim de helft (52%) van de volwassen internetgebruikers zegt online vrienden te hebben gemaakt en de helft (46%) van deze groep geeft aan dergelijke vriendschappen minstens zo op prijs te stellen als vriendschappen buiten internet. Daarnaast wordt internet veel gebruikt om te daten, voor sociale netwerksites en om spelletjes en games te spelen. Ook blijkt uit het onderzoek dat de meeste volwassenen (85%) en kinderen (52%) op internet ooit het slachtoffer geworden zijn van een digitale aanval (variërend van spam tot inbraakpoging) en zich zorgen maken om hun veiligheid op internet.

Het beeld dat ouders hebben van de activiteiten van hun kinderen op internet stemt niet overeen met de realiteit. Hoewel de meeste ouders zich bewust zijn van de gevaren van internet voor hun kinderen, onderschatten ze de risico’s en zijn er nog veel minder ouders die tot daadwerkelijke maatregelen overgaan, zoals het instellen van ouderlijk toezicht op de computer. Zo geeft één op de vijf kinderen uit het onderzoek toe op internet dingen te doen die de ouders niet zouden goedkeuren. In Duitsland zegt slechts 2% van de ouders te vermoeden dat hun kind op internet wel eens door een vreemde is benaderd, terwijl maar liefst 24% van de kinderen aangeeft dat dat wel eens is gebeurd.

Bevindingen van het Norton Online Living Report:
    * Hoewel de meeste ouders zich bewust zijn van de gevaren van internet voor hun kinderen, onderschatten de meesten de risico’s en zijn er nog veel minder die tot daadwerkelijke maatregelen overgaan, zoals het instellen van ouderlijk toezicht op de computer (VS: 48%, Verenigd Koninkrijk: 37%, Australië: 40%, Duitsland: 23%, Frankrijk: 32%, Brazilië: 32%, China: 39%, Japan: 5%).
    * Slechts 5% van de Japanse volwassen internetgebruikers stelt ouderlijk toezicht in.
    * Veel ouders en kinderen bespreken openlijk de activiteiten van de kinderen op internet, wat er mogelijk toe leidt dat volwassenen de veiligheid van hun kinderen online overschatten (VS: 50%, Verenigd Koninkrijk: 44%, Australië: 59%, Duitsland: 45%, Frankrijk: 54%, Brazilië: 59%, China: 71%, Japan: 22%).
    * De meeste ouders beschouwen internet als minder veilig voor kinderen dan voor volwassenen (VS: 88%, Verenigd Koninkrijk: 78%, Australië: 86%, Duitsland: 83%, Frankrijk: 77%, Brazilië: 80%, China: 69%, Japan: 44%) en de meeste kinderen beschouwen internet als gevaarlijker voor zichzelf dan voor volwassenen (VS: 69%, Verenigd Koninkrijk: 61%, Australië: 63%, Duitsland: 61%, Frankrijk: 63%, Brazilië: 60%, China: 34%, Japan: 48%).
    * In de VS en Australië ligt het percentage ouders dat internet als minder veilig voor kinderen dan voor volwassenen beschouwt het hoogst (respectievelijk 88% en 86%), terwijl dat percentage in Japan het laagst ligt, op iets minder dan de helft (44%).
    * Ouders onderschatten hoe vaak hun kinderen op internet door vreemden worden benaderd of voor de gek worden gehouden; in de VS, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk ligt dat percentage het hoogst.
    * In de VS zegt slechts 6% van de ouders te vermoeden dat hun kind op internet wel eens door een vreemde is benaderd, terwijl maar liefst 16% van de kinderen aangeeft dat dat wel eens is gebeurd.