Aanmelden
 Wachtwoord vergeten?

Internetverslaving en gameverslaving moeten erkend worden

Gepubliceerd door Eveline Groeneveld op:
woensdag, 26 maart 2008
De “internetverslaving” en “gameverslaving” moeten erkend worden als officiële ziektes. Dit stelt dr. Jerald Block in de American Journal of Psychiatry. Een officiële status van de internetverslaving en gameverslaving zou zowel in de Verenigde Staten als in Nederland meer mogelijkheden moeten bieden om de behandeling vergoed te krijgen door de zorgverzekering. 

Volgens Block lijden er wereldwijd veel mensen, en vooral jongeren, onder de onweerstaanbare aantrekkingskracht van internet en computerspellen. De meeste mensen die extreem veel tijd besteden achter de computer spelen onophoudelijk online spellen, kijken voortdurend naar porno, surfen zeer lang op internet of sturen veel e-mails.

“Het gaat niet om mensen die voor hun werk dagelijks internet moeten gebruiken of in hun vrije tijd een keer achter de computer kruipen”, stelt Block, “maar om personen die het totale besef van tijd kwijtraken en de controle over hun gedrag verliezen zodra ze met de computer bezig zijn.” Internetverslaafden en gameverslaafden kenmerken zich door een verwaarlozing van de persoonlijke hygiëne en verzorging. Eten en slapen zijn meestal ondergeschikt aan het gamen of internetten. In veel gevallen verwaarloost de internetverslaafde of gameverslaafde ook zijn sociale contacten en zijn school of werk. Het komt af en toe voor dat een internetverslaving of gameverslaving gepaard gaat met drugsgebruik, vooral om het computeren langer vol te kunnen houden.

In verschillende landen zijn er incidenten geweest waarbij internetverslaafden en gameverslaafden zelfs zijn overleden ten gevolge van totale uitputting. Veel internetcafé’s hebben inmiddels een limiet gesteld aan de tijd dat een klant online mag zijn. Er zijn gevallen bekend waarbij gameverslaafde ouders hun jonge kinderen zo verwaarloosden dat de dood bijna het gevolg was. Volgens Block zijn dit allemaal tekenen dat de internetverslaving en gameverslaving serieus genomen dienen te worden en dat gericht gewerkt moet worden aan behandelprotocollen. Een officiële erkenning van het probleem zou dit moeten stimuleren.