Aanmelden
 Wachtwoord vergeten?

Thuiscoaching helpt Marokkaanse jeugd met schizofrenie

Gepubliceerd door Barbara Arbesser op:
vrijdag, 09 juli 2010

Schizofrenie en tweede generatie allochtonen – een probleem dat aandacht behoeft volgens een Utrechts project van overkoepelende hulporganisaties. Schizofrenie komt onder Marokkaanse jongemannen van de tweede generatie bovengemiddeld vaak voor, aldus ggz.nl. Met name Marokkaanse ouders met een lage sociaal economische status hebben vaak onvoldoende kennis over deze stoornis: ze wijten het gedrag van hun kind aan bezetenheid of een 'slechte' opvoeding. Op psychische stoornissen rust een taboe in de Marokkaanse gemeenschap.

 Voor deze doelgroep is anderhalf jaar geleden het Utrechtse project Thuiscoaching in het leven geroepen. Thuiscoaching bestaat uit praktische hulp, psychoeducatie en adviezen over de omgang met het schizofrene kind.

Het project, dat opgericht is door sociaal-psychiatrisch verpleegkundige Tiny van Hees, verbonden aan Indigo, een onderdeel van GGZ Altrecht, en Tom Rusting van Ypsilon, de vereniging van familieleden van schizofreniepatiënten, kreeg onlangs een eervolle vermelding van de jury van de van der Heijdenprijs, die wordt toegekend aan mensen die iets bijzonders gepresteerd hebben voor schizofreniepatiënten en hun omgeving.