Aanmelden
 Wachtwoord vergeten?

Autisme en ADHD geen belemmering rijbewijs

Gepubliceerd door Barbara Arbesser op:
maandag, 27 september 2010

Mensen met Autisme, ADHD of verwante problemen hebben het vaak zwaar als het aankomt op het kiezen van een rijschool: hun informatieverwerking verloopt anders dus met reguliere lessen hebben ze het risico eindeloos te moeten lessen of het rijbewijs nooit te halen. Omdat het vernieuwde rijexamen veel meer zelfstandigheid vergt  dan voorheen is de huidige rijopleiding voor leerlingen met een stoornis alleen maar zwaarder geworden

Kunnen mensen met deze stoornissen autorijden niet leren? Jawel, en in de meeste gevallen heel goed zelfs; het aanleren gaat alleen in veel gevallen wat moeizamer. Mensen met ADHD of autisme hebben vaak echter baat bij goede afgestemde begeleiding tijdens de lessen. Voor rij-instructeurs zijn er inmiddels uitgebreide trainingen ontwikkeld om om te gaan met leerlingen met soortgelijke problemen.

 

Spectrum Brabant, een instelling voor zorg en onderwijs,heeft voor rij instructeurs een gespecialiseerde training 'Omgaan met autisme in de rijles' ontwikkeld. De rij-instructeur leert over autisme spectrum stoornissen en de   meest voorkomende struikelblokken en valkuilen. De training lijkt, op grond van de eerste resultaten, zijn vruchten af te werpen. 

Niet alleen cursisten autisme blijken baat te hebben bij deze aanpak: ook voor cursisten met een ander soort informatieverwerkingsstoornis, bijvoorbeeld AD(H)D, blijkt de aanpak effectief. 

Lees meer bij www.rijles-en-autisme.nl