Aanmelden
 Wachtwoord vergeten?

Virtuele therapie minstens zo effectief als klassieke therapie

Gepubliceerd door Barbara Arbesser op:
zondag, 13 april 2008

Online psychotherapie is minstens zo effectief als face-to-face therapie. Dit concluderen onderzoekers van de Universiteit van Tilburg en de Universiteit van Amsterdam.

Drs. Spek van de van UVT deed onderzoek naar de effectiviteit van online hulpverlening bij depressieve klachten. Hierbij vergeleek ze een groep die de internetcursus ‘Kleur je leven’ volgde met een groep die gewone therapie kreeg. Na afloop bleken de klachten van de internetters sterker te zijn verminderd.


Onderzoekers van de UVA evalueerden de door de universiteit opgezetten virtuele interapy-behandeling. Ook hier bleken de slagingspercentages erg hoog en kregen de behandelaren hoge rapportcijfers.

Online therapie is zo effectief omdat er veel inzet verwacht wordt van de client, welke in veel gevallen huiswerkoefeningen krijgt. Een ander voordeel is dat, doordat onder meer de reistijd vervalt, het vaak mogelijk is om de therapie in een kwantititief intensieve vorm aan te bieden als daar behoefte aan is. Een derde voordeel van online therapie is dat de therapeut veel gelegenheid heeft zich voor te bereiden en te overleggen met collega’s of supervisoren, hetgeen ervoor zorgt dat er sneller en effectiever kan worden aangesloten bij de hulpvragen van de client.

internettherapie