Aanmelden
 Wachtwoord vergeten?

Tot hier en niet verder: de ondergoedregel

Gepubliceerd door Barbara Arbesser op:
dinsdag, 14 december 2010

De afgelopen dagen is het zedenmisdrijf in het Amsterdamse kinderdagverblijf veelvuldig in het nieuws geweest. Net als veel ouders hebben ook de medewerkers van Online Pedagoog hebben het nieuws vol afschuw gevolgd. Een pasklaar antwoord of een pasklare maatregel om dergelijke huiveringwekkende incidenten de kiem te smoren is er helaas niet. Maar met alertheid bij alle volwassenen en goede informatieverstrekking aan kinderen wat wel en niet toelaatbaar is komen we een heel eind. 

Eind november is er een nieuwe campagne door de Raad van Europa gelanceerd, de zogenaamde Ondergoedregel. Deze regel stelt dat een kind niet mag worden aangeraakt op plekken die normaal gesproken met ondergoed zijn bedekt. Kinderen mogen anderen daar ook niet zomaar aanraken.De regel is is bedoeld als eenvoudige richtlijn die ouders helpt om kinderen uit te leggen waar anderen ze niet mogen aanraken, hoe kinderen kunnen reageren en waar ze hulp kunnen zoeken.

Voor kinderen kan het lastig zijn om te beseffen wat toelaatbaar is en waar de grens ligt. Een simpel voorbeeld is dat een vriendelijke hand op de rug (waar bij veel kinderen een onderhemdje zit) allicht acceptabel is maar de hand van de leraar aan de binnenkant van het dijbeen in verreweg de meeste gevallen erg ongepast is. 

De Raad van Europa heeft een leuk boekje uitgegeven voor jonge kinderen en de ondergoedregel± Kiko en de Hand. De Engelse versie kan hier worden gedownload in pdf.

Meer informatie over de ondergoedregel vindt u hier: www.ondergoedregel.nl