Aanmelden
 Wachtwoord vergeten?

Nazorg alcoholvergiftiging jongeren voorkomt herhaling

Gepubliceerd door Barbara Arbesser op:
maandag, 27 december 2010

Oud en nieuw staat voor de deur en wordt van oudsher over vrijwel de hele wereld uitbundig gevierd. Oud en nieuw is helaas bij uitstek ook een feest dat gevaren met zich meebrengt. In voorgaande jaren hebben we stilgestaan bij de gevaren van vuurwerk, deze keer probleem dat niet alleen inherent is aan de jaarwisseling: overmatige alcoholconsumptie door jeugdigen - ook onder de 16. Niet zelden leidt dit tot dronkenschap, ongelukken en niet sommige gevallen zelfs tot een alcoholvergiftiging. Geen leuke manier om 2011 mee te beginnen, zelfs een gevaarlijke: overmatig alcoholgebruik kan op relatief korte termijn aanzienlijke schade aanrichten aan nog groeiende hersenen van pubers.

Goede nazorg aan jongeren tot 16 jaar die een alcoholvergiftiging hebben gehad en aan hun ouders helpt herhaling te voorkomen. Dat blijkt uit de resultaten van een project in de Polikliniek voor Jeugd & Alcohol in Delft, die werden gepresenteerd tijdens het symposium 'Help! Verzuipt uw patiënt of cliënt?' in Zwolle.

De Polikliniek voor Jeugd & Alcohol maakt deel uit van het Project 'Voorkom alcoholschade bij jongeren' van de Reinier de Graaf Groep. Deze Zwolse poli heeft een protocol en een nazorgtraject ontwikkeld. Die zijn vervolgens in vier pilotziekenhuizen uitgevoerd en getest. Het protocol kan naar verwachting vanaf 2011 in meer Nederlandse ziekenhuizen worden toegepast.

Jongeren met een alcoholvergiftiging hebben statistisch gezien vaker problemen op andere domeinen. Ook hierom is goede nazorg van belang.