Aanmelden
 Wachtwoord vergeten?

Voorlichting noodzakelijk: internetseks met tieners meestal niet onvrijwillig

Gepubliceerd door Eveline Groeneveld op:
maandag, 21 april 2008
Uit onderzoek dat kort geleden werd gepubliceerd in de American Psychologist blijkt dat seksueel misbruik dat op internet begint in de meeste gevallen een kind betreft dat eenzaam en ongelukkig is. De dader bouwt een vertrouwensband op met het kind en in veel gevallen wordt het kind zelfs verliefd op het internetcontact. De dader is iemand die precies doorheeft welk kind gevoelig zal zijn voor zijn avances en precies weet hoe hij het kind moet bespelen. Het seksueel contact dat daarop volgt is meestal niet geheel onvrijwillig. “Vrijwillig” is wel een lastige term, omdat het kind vaak valse beloftes wordt gedaan, zoals liefde en romantiek. Toch blijkt dat de meeste kinderen wel doorhebben dat ze een gevaarlijk spelletje spelen. Het probleem is dat ze bereid zijn om deze grens over te steken.

In slechts 5 procent van de gevallen doet de dader zich voor als tiener. De tieners die het overkomt blijken verre van argeloos. De jongeren weten meestal precies dat ze zich in een gevarenzone begeven. Kinderen die kwetsbaar zijn voor sekscontacten via internet zijn in veel gevallen bewust bereid om zich aan dat gevaar bloot te stellen. Kwetsbaar zijn vooral meisjes die depressief of eenzaam zijn of al eens eerder slachtoffer zijn geworden van misbruik. Bijna driekwart van de slachtoffers spreken meerdere keren met de dader af.

Het is belangrijk dat ouders en kinderen worden voorgelicht over dit fenomeen. Veel ouders denken dat kinderen onbewust in de armen van een kinderlokker terecht komen die doet alsof hij zelf kind is. Dit komt echter zelden voor. Kinderen moeten duidelijk voor ogen hebben wat de gevaren zijn van het aangaan van een seksuele relatie met een ouder iemand via internet.