Aanmelden
 Wachtwoord vergeten?

Kamer wil spijbelrechter snel invoeren

Gepubliceerd door Barbara Arbesser op:
woensdag, 23 april 2008

PvdA-kamerlid Depla wil komende maand een landelijk dekkend netwerk van spijbelrechters invoeren Spijbelen kan gezien worden als een voorbode van schooluitval. Regelmatig spijbelende jongeren vergooien hun toekomst kansen.


De bedoeling is dat bestaande kinderrechters zich een keer per maand speciaal richten op hardnekkig spijbelende jongeren. De rechter deelt niet alleen straffen voor het spijbelen uit, maar kan ook de juiste hulp inschakelen. Behalve dat deze rechters beslissen wat er nodig is om deze jongeren weer naar school te krijgen, proberen ze ook de oorzaak van het probleemgedrag te achterhalen. Verder zien de spijbelrechters toe op een strenge en regelmatige controle van de notoire verzuimers.

De zorg om structurele spijbelaars is terecht. Uit onderzoek blijkt dat veel van deze jongeren achter raken met de leerstof en hun school niet afmaken. Jaarlijks verlaten zon 50.000 leerlingen het VMBO of MBO zonder diploma. Een snelle aanpak van spijbelgedrag is noodzakelijk om deze jongeren sneller en effectiever te corrigeren.

Op dit moment duurt het soms meer twaalf maanden voordat een spijbelaar voor de rechter moet komen. De kamer wil dit terugbrengen naar een maand.

Hirsch Ballin laat weten dat de Raad voor de rechtspraak een systematiek voor het hele land uitdoktert, die binnenkort klaar is. Het tegengaan van schooluitval is een van de topprioriteiten van het kabinet, benadrukte de CDA-bewindsman.