Aanmelden
 Wachtwoord vergeten?

Nikken: Mediaopvoeding belangrijk

Gepubliceerd door Barbara Arbesser op:
maandag, 13 juni 2011

Kinderen en mobiele telefonieeen uitkomst of een last? En hoe zit het met videogames en de invloed van televisie? Mediaopvoeding stelt anno 2011 veel ouders nog voor vragen en veel ouders hebben behoefte aan tips hoe ze deze vorm kunnen geven.

Om deze handvaten te kunnen bieden is het belangrijk dat we weten op welke wijze bepaalde media kinderen in verschillende levensfasen in hun ontwikkeling kunnen helpen. Ook de strategieen die hun ouders in de mediaopvoeding gebruiken zou denin kaart gebracht moeten worden.

Een zogenaamde mediajeugdmonitor kan uitkomst bieden, aldus Peter Nikken, bijzonder hoogleraar Mediaopvoeding aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Deze monitor moet een groot aantal gezinnen met opgroeiende kinderen meerdere jaren volgen.

De ondersteuning zou verder beter georganiseerd moeten worden, meent Nikken. Elke ouder zou moeten weten waar hij hulp kan vragen over of vinden over mediaopvoeding.

Met hulp van het Mediawijsheid Expertisecentrum is recent de website www.mediaopvoeding.nl in het leven geroepen. Op deze site kunnen ouders en deskundigen vragen stellen over kinderen en hun mediagebruik. ---

-----

Bron: Nederlands Jeugdinstituut