Aanmelden
 Wachtwoord vergeten?

Jongeren doof voor gevaren mp3-speler

Gepubliceerd door Barbara Arbesser op:
zondag, 04 mei 2008
Jongeren zijn zich ervan bewust dat met regelmaat luisteren van harde muziek het gehoor kan beschadigen. Toch vinden zij het niet nodig zelf het volume van draagbare muziekspeler lager te zetten. De jongeren willen zelf het volume bepalen; de meeste jongeren wilden geen geluidsbegrenzer. Met andere woorden blijkt de jeugd, figuurlijk maar op termijn waarschijnlijk letterlijk, doof voor de gevaren van te harde muziek uit hun mp3-spelers. Dit blijkt uit onderzoek door het Erasmus MC en TNO onder schoolgaande jongeren.

Volgens onderzoeksleider Hein Raat, universitair hoofddocent jeugdgezondheidszorg aan het Erasmus MC, is de komst van de mp3-speler een belangrijke oorzaak. Terwijl de voorgangers van mp3-spelers muziek veelal vervormden als het volume te hard werd gezet, zijn mp3-speler technisch zo geanvanceerd dat deze ‘bescherming’ weg is gevallen. Mp3-spelers kun je echt hard zetten: sommige spelers halen 130 dB, hetgeen vergelijkbaar is met het volume van een vuurwerkbom die vlakbij ontploft.

8 uur blootstelling aan 80 dB is nog net toelaatbaar. Met elke drie dB meer halveert de tijd. Er kan dus uitgerekend worden dat geluiden van meer dan 111 dB minder dan een halve minuut verdraagbaar zijn voor het gehoor zonder direct gevaar voor het gehoor. Bij een mp3-speler zitten de oordopjes vaak diep in de gehoorgangen, wat het effect van harde muziek nog vergroot.

 

 Uit onderzoek bleek twee jaar geleden dat er jaarlijks 25 000 jongeren bijkomen met blijvende gehoorschade, en dit getal is waarschijnlijk alweer achterhaald.

Volgens Raat ligt een groot deel van de verantwoordelijkheid bij de ouders, jeugdartsen, jeugdverpleegkundigen van GGDs en fabrikanten van mp3-spelers en dergelijke apparatuur. De 73 deelnemers aan het onderzoek van het Erasmus MC en TNO vertelden dat hun ouders bijna nooit waarschuwden voor schade aan het gehoor. Als de jongeren symptomen hadden zoals oorsuizen na luide muziek, een vroeg teken van (tijdelijke) gehoorschade, stelden ouders hen zelfs gerust. Fabrikanten en zouden een indicator op hun product kunnen installeren die aangeeft wanneer het volume te hoog is voor langdurig gebruik.

Wat kunnen jongeren doen om de gehoorschade te beperken? De onderzoekers adviseren het volume niet hoger te zetten dan 60 procent van het maximum bij oordopjes en op maximaal 70 procent bij een hoofdtelefoon. Verdere maatregelen zijn het dragen van oordopjes in discotheken of op harde popconcerten.