Aanmelden
 Wachtwoord vergeten?

Jeugdwerkloosheid daalt

Gepubliceerd door Barbara Arbesser op:
donderdag, 01 mei 2008

De jeugdwerkloosheid is de afgelopen twee jaar gedaald. In 2005 nog vijftien procent van de niet-schoolgaande jongeren van 15 tot 23 jaar nog zonder werk – in 2007 was het aandeel gedaald naar negen procent. Markant hierbij is de recente daling onder jonge allochtonen: in deze groep liep de werkloosheid terug van 22 procent in 2006 tot 15 procent in 2007. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.


Ongeveer 25 duizend jongeren die niet meer op school zaten, waren vorig jaar actief werkzoekend en ingeschreven bij het CWI. Een meerderheid had binnen enkele maanden een baan.

Ruim 6.000 jongeren bleven echter een jaar of langer werkloos. De helft van deze laatste groep had twee jaar of langer nog steeds geen geregistreerd betaald werk.

Om te slagen op de arbeidsmarkt is het belangrijk dat jongeren minimaal over een zogeheten startkwalificatie beschikken: een diploma op havo, vwo of mbo-2 niveau. Vroegtijdige schoolverlaters hadden de afgelopen jaren twee keer zo vaak geen werk als leeftijdsgenoten die wel over diploma’s beschikten.