Aanmelden
 Wachtwoord vergeten?

Ouders en school belangrijk bij pesterijen

Gepubliceerd door Barbara Arbesser op:
donderdag, 19 januari 2012

Een van de nachtmerries van elke ouder is dat zijn of haar kind het slachtoffer wordt van pesterijen op school. Veel ouders van gepeste kinderen voelen zich soms behoorlijk macheloos. ´Praat met en luister naar je kind.´ luidt het advies op grond van het proefschrift van Mariëlle Bonnet, die deze maand aan de Vrije Universiteit op dit onderwerp gepromoveerd is.

In het onderzoek, waaraan ruim ruim tweeduizend basisschoolkinderen deelnamen, werd gekeken naar het sociale klimaat van de school en de opvoeding die kinderen thuis geboden werd.

Het sociale klimaat van de school droeg sterk bij aan het verminderen van pesterijen. Op scholen in buurten met een gemiddeld lagere sociaal-economische status bleek sociale vaardigheidtraining voor alle kinderen op een school een positief effect te hebben. Of er thuis veel met het kind gepraat werd meet en geluisterd werd naar het kind, bleek ook een belangrijke factor. De effecten van school en thuis kunnen elkaar versterken. Alleen met goede ondersteuning thuis los je pesten echter helaas in de regel niet op. De invloeden van school is sterk en niet te verwaarlozen.