Aanmelden
 Wachtwoord vergeten?

Mogelijk verband psychiatrische aandoeningen ouders en autisme kinderen gevonden

Gepubliceerd door Barbara Arbesser op:
woensdag, 07 mei 2008
Er zijn relaties tussen schizofrenie bij ouders of psychische afwijkingen bij moeders en autisme bij kinderen. Dit blijkt uit een onderzoek van de universiteit van North Carolina naar de erfelijkheid van autisme dat vorige week naar buiten werd gebracht.

Uit dit onderzoek, dat zich richtte op Zweedse families met autistische kinderen die tussen 1977 en 2003 werden geboren, kwam naar voren dat vaders en moeders met schizofrenie twee keer zo veel kans hebben op een kind met autisme. Ook was de kans op autistische kinderen verhoogd, als de moeder last had van depressies of persoonlijkheidsstoornissen.

De ontwikkelingsstoornis autisme vertoont kenmerken voor de leeftijd van drie jaar en kenmerkt zich door een achterblijvende ontwikkeling op wat betreft sociale contacten, inlevingsvermogen, ontwikkeling van communicatie en taal en gedragsontwikkeling.

Tot op heden is er nog geen duidelijke oorzaak gevonden voor autisme en aanverwante stoornissen. Onderzoekers vermoeden dat de doorzaak gelegen is in biologische en mogelijk omgevingsfactoren.