Aanmelden
 Wachtwoord vergeten?

Autisme als waarnemingsprobleem

Gepubliceerd door Barbara Arbesser op:
woensdag, 14 mei 2008
Autisme wordt veelal gezien als een sociale stoornis: mensen met een autisme spectrum stoornis zonder weinig begrijpen van emoties van anderen door een gebrek aan inlevingsvermogen.

Recent onderzoek heeft uitgewezen dat dit niet helemaal correct is: Promovendi Myriam Vandenbroucke en Maurice Magnee van de Universiteit Utrecht hebben ontdekt dat mensen met een Austisme spectrum stoornis wel degelijk sociale signalen kunnen begrijpen.

De onjuiste interpretatie van emoties zit in de waarneming bij mensen met ASS: doordat zij vaak hun aandacht niet goed kunnen focussen en erg gericht zijn op details is het voor hun lastiger het gehele plaatje te verwerken. De onderzoekers kwamen ook tot de ontdekking dat mensen met ASS emoties uit gezichten soms juist sterker ervaren dan mensen zonder deze stoornis. Dit kan wellicht ook liggen aan de sterke focus op details.

Gezonde mensen integreren de puzzelstukjes en categoriseren hierbij in hoofdzaken en bijzaken. Voor autisten is dit lastiger. Met andere woorden zal de ene autist heel erg gefixeerd zijn op het haar van de persoon tegenover en daardoor moeite hebben ook op te merken dat de persoon bijvoorbeeld vrolijk is, terwijl de andere persoon heel erg gericht is op de mond van de persoon en de emotie als heel intens zal beleven. Met andere woorden zal de ene autist de boosheid van de persoon tegenover zich niet herkennen omdat hij afgleid wordt door het haar van deze persoon, terwijl de andere autist bijvoorbeeld door zijn focus op de mond boosheid veel intenser zal ervaren.


de 6 basisemoties: boosheid,

blijdschap, verdriet, angst,

afschuw, verrassing.