Aanmelden
 Wachtwoord vergeten?

Forse groei binnen jeugd GGZ

Gepubliceerd door Barbara Arbesser op:
donderdag, 25 april 2013
Het aantal 0 tot 18 jarigen dat gebruik maakt van faciliteiten binnen de Nederlandse jeugd gezondheidszorg is de afgelopen jaren maar liefst met 31 procent toegenomen. Dat blijkt uit een marktverkenning door de Nederlandse Zorgautoriteit die in april naar de Tweede Kamer gestuurd werd. De grootste groei is zichtbaar binnen de zogenaamde eerstelijns psychologische zorg. Dit is een relatief lichte vorm van psychologische of orthopedagogische hulpverlening. In 2008 werd hiervan door 42 duizend jeugdigen gebruik gemaakt; in 2010 was dit aantal gestegen naar 60 duizend. Ook in de tweedelijns zorg, waaronder de meeste vormen van psychotherapeutische en psychiatrische behandeling vallen, maakte een grote groei door: van ruim 189 duizend in 2008 naar ruim 248 duizend in 2010.

Waarom?

Hoe komt het dat er nu zoveel meer jongeren gebruik maken van de geestelijke gezondheidszorg? Volgens GGZ Nederland is dit deels te verklaren door toenemende behoefte bij de jeugd, maar ook door het wegwerken van wachtlijsten en andere factoren.

Wanneer in naar de jeugd GGZ?

Ouders kloppen vaak aan bij de huisarts of het consultatiebureau wanneer ze problemen ervaren in de opvoeding of zich zorgen maken over de ontwikkeling van hun kind. Bij Online Pedagoog kunt u ook met veel vragen over opvoeding terecht. Wij helpen u graag verder wanneer een probleem nog relatief klein is. Juist vroege preventie kan vaak grotere problemen voorkomen. Algemene vragen kunt u altijd mailen naar info@onlinepedagoog.nl