Aanmelden
 Wachtwoord vergeten?

Groei hulpvragen bij opvoeding

Gepubliceerd door Barbara Arbesser op:
woensdag, 21 augustus 2013

De Opvoedpoli kreeg in 2012 tienduizend hulpvragen. Dat is maar liefst een toename van drieduizend ten opzichte van 2011 (Metro, 14 juli 2013). Is er sprake van meer problemen of vragen ouders eerder hulp? Volgens Opvoedpoli-oprichter Linda Bijl is een deel van de toename van problemen in de opvoeding te wijten aan financiële problemen. Bij Online Pedagoog zien we dat opvoedproblemen ook makkelijker bespreekbaar lijken.

 

Bij de Opvoedpoli kunnen ouders en opvoeders terecht voor vragen en hulp omtrent ouderschap, opvoeding en ontwikkeling van kinderen, net als bij Online Pedagoog. Barbara Arbesser van Online Pedagoog: “Een andere mogelijke verklaring voor de toename in hulpvragen die bij de Opvoedpoli worden gezien, kan ook zijn dat ouders tegenwoordig toch eerder hulp durven te vragen. Internet is hier waarschijnlijk een belangrijke factor in.”
 

Soort vragen
De medewerkers van Online Pedagoog merken dat de vragen waar ouders in de opvoeding tegenaan lopen, steeds zeer uiteenlopend zijn. “Bij een deel van onze klanten spelen financiële problemen mee, maar dat is zeker niet altijd het geval.”
 

Wel of niet langs de huisarts?
Zowel Online Pedagoog als de Opvoedpoli werken vanuit de gedachte dat de zorg voor de jeugd eerder, sneller, beter en goedkoper kan. De opvoedpoli richt zich meer dan Online Pedagoog op langer durende en deels complexere zorg. Bij de opvoedpoli hebben ouders een verwijsbrief van de huisarts nodig. Online Pedagoog werkt zonder verwijzingen. “Wij zien onszelf meer als een adviseur dan als een zorgverlener. Wij willen juist ook de ouders bereiken die kleine problemen hebben, die misschien nog niet ernstig zijn. Vaak kunnen we ouders met een uitgebreid advies een heel eind de goede weg ophelpen. Wanneer we grotere problemen vermoeden of denken dat onze klanten meer specialistische hulp, kaarten we dat natuurlijk altijd aan. “