Aanmelden
 Wachtwoord vergeten?

Een gezond schoolregime maakt een gezonde leerling

Gepubliceerd door Eveline Groeneveld op:
zaterdag, 31 mei 2008
Wanneer de school extra aandacht besteedt aan gezondheid, kiezen jongeren eerder voor een gezonde leefstijl. Dit blijkt uit onderzoek van Amika Singh van het VU medisch centrum. Het “ DOiT “-onderzoek, dat werd verricht onder 1100 VMBO-scholieren, wees uit dat speciale lessen, extra mogelijkheden voor (gratis) sport en een gezonder assortiment in de schoolkantine invloed heeft op de leefstijl van jongeren.

De scholieren die het speciale DOiT-programma volgden, hadden na afloop van het onderzoek minder vaak te kampen met overgewicht. De leerlingen dronken dagelijks een kwart liter frisdrank minder (dit komt overeen met 7 suikerklontjes) en keken minder vaak en lang tv.

Het DOiT-project wijst ook uit dat de positieve effecten verdwijnen, zodra met het programma wordt gestopt. Het is volgens Singh daarom belangrijk om DOiT in te bedden in het normale onderwijsprogramma, zodat er voortdurend en langdurig aandacht wordt besteedt aan voeding en gezondheid.

Ook thuis moeten kinderen en jongeren het goede voorbeeld krijgen. Het is belangrijk om kinderen van jongs af aan het belang van een gezonde voeding en voldoende bewegen bij te brengen, zodat het al jong een gewoonte wordt om gezond te leven.