Aanmelden
 Wachtwoord vergeten?

Op eigen benen met de kwikstart-app

Gepubliceerd door Barbara Arbesser op:
woensdag, 16 april 2014
De magische leeftijd van 18 jaar klinkt voor veel adolescenten als muziek in de oren. “Eindelijk mag ik (bijna) alles!” Doorgaans verandert er op of na de 18e verjaardag feitelijk niet zoveel. Volwassen worden is een gradueel proces voor de meeste jongeren.

Jongeren die in aanraking komen met jeugdzorg vallen na hun 18e verjaardag vaak in een gat. Jeugdzorg houdt dan op. Jongeren die in instellingen voor jeugdzorg wonen moeten doorgaans verhuizen naar een andere woning. Voogdijschap eindigt. Lang niet alle kinderen kunnen voor hulp bij volwassen beslissingen terugvallen op hun ouders of een mentor - terwijl juist deze groep de hulp vaak hard nodig heeft.

Met de gratis App Kwikstart hoopt Stichting Kinderperspectief deze jongeren een beetje tegemoet te komen.

Kwikstart geeft antwoord op vragen zoals: wat moet ik geregeld hebben op mijn 18e? Op welke wijze vind ik een fijne woonplek? Heb ik recht op zorgtoeslag en hoe vraag ik die aan? Door middel van een praktische checklist kunnen jongvolwassenen het overicht bewaren. De app en bijbehorende website zijn samen met jongeren ontwikkeld.

Hoewel de app ontwikkeld is voor jongeren uit de jeugdzorg, is hij ook geschikt voor andere 18-jarigen die zelfstandig willen worden. Kinderombudsman Marc Dullaert pleit ervoor dat alle jeugdzorgverlatende jongeren na hun 18e een mentor krijgen die het aanspreekpunt wordt voor alle vragen die ze hebben.

Bron: Bericht Stichting Kinderperspectief via Nederlands Jeugdinstituut