Aanmelden
 Wachtwoord vergeten?

Buurt draagt bij aan crimineel gedrag bij kinderen

Gepubliceerd door Barbara Arbesser op:
dinsdag, 24 juni 2008
De buurt waarin een kind woont is draagt in belangrijke mate bij aan het wel of niet ontwikkelen van crimineel gedrag bij kinderen. Andere factoren zijn de gezinssituatie, schooluitval en de vriendengroep. Dat blijkt uit een onderzoek van Verwey-Jonker Instituut en het Willem Pompe Instituut van de universiteit Utrecht. Het onderzoek werd dinsdag gepubliceerd.

Het referentiekader voor normaal gedrag wordt veelal gevormd door wat kinderen elke dag zien en meemaken. Kinderen die in een slechte buurt met veel criminaliteit wonen, krijgen de boodschap dat criminaliteit bij de dagelijkse gang van zaken hoort.

Een andere uitkomst van het onderzoek was dat etniciteit een veel kleinere rol speelt dan vaak wordt veronderstelt. Het is de relatie tussen allochtonen en probleembuurten die ervoor zorgt dat allochtone kinderen vaker crimineel gedrag vertonen dan autochtone – niet de etniciteit op zich.

Verder vormen zich in probleemwijken vaker criminele jeugdbendes. In groepsverband worden onder kinderen eerder delicten gepleegd dan alleen.

De aanbevelingen die op grond van dit onderzoek worden gedaan zijn vooral gericht aan de overheid. Zij zou voor meer diversiteit aan bewoners in wijken moeten zorgen, voor minder werkeloosheid en minder uitkeringsafhankelijkheid. Ook zou er meer aandacht besteed moeten worden aan openbare orde en veiligheid. Op het niveau van de jongere is de aanpak van spijbelen en alcoholmisbruik van belang.

Bron: Nu.nl