Aanmelden
 Wachtwoord vergeten?

Internettherapie vaak even goed als traditionele therapie

Gepubliceerd door Eveline Groeneveld op:
donderdag, 26 juni 2008
Internettherapie werkt minstens even goed als “traditionele” therapie. Dit concludeert het Trimbos Instituut in een onderzoek dat in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport werd uitgevoerd. Internettherapie, ook wel e-therapy of e-mental health genoemd, zou volgens het Trimbos Instituut zo snel mogelijk op grote schaal ingevoerd moeten worden. Een bijkomend voordeel is dat kosten van internettherapie zijn lager dan van traditionele therapie. Cliënten betalen minder, maar krijgen volgens het Trimbos Instituut wel een effectieve behandeling.

Ook andere onderzoekers komen tot de conclusie dat internettherapie veel mogelijkheden biedt. De Universiteit van Amsterdam deed onderzoek naar de effectiviteit van e-therapy bij paniekklachten en burn-out. Online behandelaars kregen gemiddeld een hoger rapportcijfer dan “reguliere” behandelaars.

Waarom is internettherapie zo effectief?
Het Trimbos Instituut heeft ook onderzocht waarom internettherapie zo goed blijkt te werken. Ten eerste is internettherapie zo intensief als de cliënt wil. Er gelden veel minder beperkingen met betrekking tot beschikbare tijd en wachtlijsten. Internettherapie is in veel gevallen zelfs in de avonduren en in het weekend mogelijk. Hierdoor sluit de intensiviteit goed aan bij de behoeften van de cliënt. Daarnaast zet de cliënt automatisch alles op papier, aangezien het contact via de mail of chat plaatsvindt. Dit stimuleert het bewustwordingsproces en zorgt voor een actieve houding van de cliënt en therapeut. Internettherapeuten blijken ook meer gestructureerd te werken dan “reguliere” therapeuten. Bijkomend voordeel is dat de therapeut meer “denktijd” heeft bij het formuleren van vragen en opdrachten en daarom de kans heeft om het verloop van het proces beter in de gaten te houden.