Aanmelden
 Wachtwoord vergeten?

Snoep en frisdrank maken rustige kinderen druk

Gepubliceerd door Eveline Groeneveld op:
zaterdag, 05 juli 2008
Britse onderzoekers hebben onderzoek gedaan naar de invloed van kleurstoffen en conserveringsmiddelen op kinderen zonder ADHD. De ene week mochten de kinderen wel frisdrank en snoep eten en de volgende week kregen ze ‘nep’ snoep en frisdrank voorgezet. De tweede week zaten er dus geen kleurstoffen en conserveringsmiddelen in hun dieet. De onderzoekers vonden een duidelijk verband: zelfs kinderen die normaal gesproken rustig zijn, kunnen hyperactief worden van kleurstoffen en conserveringsmiddelen. De kinderen waren de eerste week drukker en konden zich slechter concentreren dan de tweede week.

Volgens de onderzoekers zijn de boosdoeners vooral de kleurstoffen E102, E110, E122, E124 en het conserveringsmiddel E211.

Noorse onderzoekers kwamen tot dezelfde conclusie: kinderen die veel frisdrank drinken, blijken vaker hyperactief te zijn dan kinderen die weinig frisdrank nuttigen. Vooral kinderen die meer dan drie glazen frisdrank per dag drinken, blijken onrustiger en hebben meer moeite met concentreren. Dit verband geldt voor kinderen met en zonder ADHD. Volgens de Noorse onderzoekers spelen naast de kleurstoffen en conserveringsmiddelen, ook de cafeïne en suikers een rol.

Het is volgens beide studies van groot belang dat ouders en leerkrachten goed letten op wat een kind dagelijks binnenkrijgt. Een gezonde voeding met weinig suikers is daarnaast aan te bevelen om de kans op overgewicht te verminderen.