Aanmelden
 Wachtwoord vergeten?

Minder angstig kind door zorgzame ouder en veilige hechting

Gepubliceerd door Eveline Groeneveld op:
donderdag, 10 juli 2008
Onderzoek aan de Universiteit van Leiden heeft uitgewezen dat angstig aangelegde kinderen veel steun kunnen hebben aan een zorgzame ouder. Kinderen die van nature snel bang zijn, hebben in het dagelijks leven minder last van angst als ze een zorgzame ouder hebben en veilig gehecht zijn. Het gevoel altijd op een ouder terug te kunnen vallen blijkt erg belangrijk.

De onderzoekers deelden de kinderen in in twee groepen. Vooraf werd vastgesteld hoe veilig de kinderen gehecht waren. De ene groep kinderen kreeg een saaie aflevering van Tik Tak te zien (controlegroep), terwijl de tweede groep een spannende scene uit Dinosaur (Disney-animatie) mocht kijken. De kinderen die veilig gehecht waren, bleken niet bang te worden van de spannende film, terwijl de scene de onveilig gehechte kinderen wel angstig maakte.

Daarnaast werd een genetisch onderzoek uitgevoerd. Vastgesteld werd of de kinderen beschikten over het zogenaamde serotonine transponder gen. Dit gen zou mede voorkomen dat kinderen een angststoornis ontwikkelen.  De invloed van het gen bleek alleen te bestaan bij veilig gehechte kinderen. Een warme ouder-kind relatie lijkt daarom een zeer belangrijke beschermende factor tegen de negatieve invloed van onveilige en angstige situaties.