Aanmelden
 Wachtwoord vergeten?

Toename medicijngebruik bij ADHD

Gepubliceerd door Barbara Arbesser op:
zaterdag, 19 juli 2008

Het aantal Nederlanders, dat medicatie om ADHD symptomen te verminderen, stijgt. Op het moment krijgen 90.000 mensen het medicijn voorgeschreven. Dit meldde het RTL nieuws.

Op grond van eerdere cijfers voorspelt de Stichting Farmaceutische Kengetallen dat er in 2008 726.000 keer ADHD-pillen als Ritalin, Strattera en Concerta verstrekt zullen worden; een toename van 16% ten opzichte van 2007. Ten opzichte van 2002 bedraagt de relatieve toename 249%.

Het grootste aandeel gaat naar minderjarige jongens.

 

De meningen over de forse toename van het medicijngebruik zijn verdeeld. Prof. Buitelaar, psychiater aan het Universitair Medisch Centrum in Nijmegen, is van mening dat medicijnen steeds maar een tijdelijke uitkomst bieden. Zodra er met de medicatie wordt gestopt, vallen de patienten terug in hun oude gedrag. Buitelaar deelt met veel andere proffesionals de mening dat het belangrijk is ook andere behandelingen in ogenschouw te nemen. Voorbeelden hiervan zijn het vermijden van bepaalde voedingsstoffen, hersentrainingen en cognitieve gedragstherapieen.

Bron: RTL Nieuws, de Pers