Aanmelden
 Wachtwoord vergeten?

Plasterk: meer acceptatie nodig voor homoseksuele jongeren in onderwijs

Gepubliceerd door Barbara Arbesser op:
vrijdag, 25 juli 2008

Hoewel maar zo'n 15% - als het aandeel niet groter is - van de Nederlandse jongeren een homoseksuele geaardheid heeft, moet er wat betreft de emancipatie van homojongeren nog veel gebeuren. Dit concludeerde minister Ronald Plasterk van onderwijs aan tijdens een debat naar aanleiding van de nota 'gewoon homo zijn' in de tweede kamer.

Vooral in orthodox-christelijke onderwijsinstellingen blijft homoseksualiteit nog een moeilijk punt. VVD-Kamerlid Anouchka van Miltenburg haalde het voorbeeld aan van een homoseksuele jongeren die op school een verklaring moest ondertekenen dat hij tijdens zijn tijd op school geen relatie zou aangaan.

Echter, orthodox-christelijke scholen zijn zeker niet de enige scholen waar homo's en bi's nog steeds gebukt gaan onder pesterijen of disciminatie. Ook op operbare scholen durven veel leerlingen om die reden niet uit de kast te komen. Een ander domein waar homoseksualiteit aan veel spanningen onderhevig is, zijn scholen met veel islamitische leerlingen.

De onderwijsinspectie doet de komende tijd onderzoek naar omgang van homoseksueel en ook homofoob gedrag op scholen. 'Homoseksualiteit mag geen reden tot discriminatie of gepest zijn.'

Met de resultaten van het onderzoek wil de kamer een plan opstellen ter bevordering van de sociale acceptatie van homofiele en lesbische leerlingen in het onderwijs.

Orthodox-religieuze scholen en homoseksualiteit

Veel partijen toonden zich vooral bezorgd over de manier waarop orthodox-christelijke scholen omgaan met homoseksualiteit. VVD-Kamerlid Anouchka van Miltenburg haalde het voorbeeld aan van een homoseksuele leerling die van zijn school een verklaring moest ondertekenen dat hij tijdens zijn tijd op school geen relatie zou aangaan. "De vrijheid van onderwijs mag niet worden misbruikt om discriminatie mogelijk te maken", stelde Van Miltenburg.

Plasterk gaf haar gelijk. Alle scholen moeten homoseksualiteit aan de orde stellen, maar hoe zij dat doen, moeten zij zelf weten, zei Plasterk. "Homoseksualiteit afschilderen als een misdaad of een ziekte is onacceptabel, maar de overheid kan niet voorschrijven wat een leraar voor de klas moet zeggen." Plasterk heeft homo-organisaties van christelijke, joodse en hindoeïstische signatuur gevraagd met een gezamenlijk plan te komen om homoseksualiteit bespreekbaar te maken op orthodox-religieuze scholen.

Sociale acceptatie

Minstens een op de vijftien mensen is homoseksueel en dat is volgens Plasterk heel gewoon. Hij wil de homo-emancipatie daarom de derde fase inleiden. De eerste fase was het einde aan de strafbaarheid van homoseksualiteit. Daarna kwam de tweede fase, die hun gelijke rechten gaf, zoals het homohuwelijk. De derde fase is volgens de minister de sociale acceptatie. "De emancipatie is nog lang niet klaar", zegt hij. Volgens hem willen veel mensen nog steeds niet met homo's en lesbiennes geconfronteerd worden.