Aanmelden
 Wachtwoord vergeten?

Opvoeden moeilijker dan vroeger

Gepubliceerd door Eveline Groeneveld op:
zaterdag, 26 juli 2008
Volgens de Nederlandse Gezinsraad is opvoeden tegenwoordig moeilijker dan vroeger. Uit onderzoek is gebleken dat ouders van adolescenten het, in vergelijking met een aantal jaren geleden, lastiger vinden om hun pubers op te voeden tot verantwoordelijke volwassenen.

De politiek laat het volgens ouders, ook van jongere kinderen, afweten. De meeste ouders zouden willen zien dat de politiek meer faciliteiten beschikbaar stelt die de opvoeding vergemakkelijken. Te denken valt aan adequate kinderopvang en betere controle op openbaar alcohol en drugsgebruik bij tieners. Veel ouders vinden de kwaliteit van de hedendaagse kinderopvang beneden de maat. Ouders zien hun kinderen liever opgroeien in een meer huiselijke omgeving.

Volgens prof. Pels is de tendens is dat mensen steeds meer eisen stellen aan zichzelf en aan hun partner en kinderen. Vooral moeders vinden zich in een spagaat tussen werk en gezin.

Hedendaagse ouders zoeken vaak het internet op als ze problemen ervaren met de opvoeding. Meer dan vroeger gaan ouders zelf op zoek naar een oplossing voor een moeilijke situatie. Ze vragen op fora hulp aan andere ouders of ze schakelen een online hulpverlener in die gericht en professioneel advies kan geven. De trend is dat ouders niet meer afwachten tot het probleem uit de hand is gelopen of de school aan de bel trekt. Er vroeg bij zijn en zelf de keuze maken voor een bepaalde hulpverleningsinstantie die is de trend.