Aanmelden
 Wachtwoord vergeten?

Steeds meer kinderen met overgewicht onder behandeling van arts

Gepubliceerd door Eveline Groeneveld op:
dinsdag, 29 juli 2008
Uit gegevens die het Algemeen Dagblad heeft opgevraagd bij verschillende ziekenhuizen blijkt dat de afgelopen jaren duizenden kinderen door een arts zijn behandeld vanwege overgewicht. De krant vroeg de gegevens op bij vijftien ziekenhuizen en twee poliklinieken. Deze instellingen waren goed voor 3000 behandelingen van kinderen (4 tot 18 jaar) met extreem overgewicht. “Dit is slechts het topje van de ijsberg,'' denkt Remy Hirasing, hoogleraar jeugdgezondheidszorg aan het VU Medisch Centrum in Amsterdam.

Bij de meest recente landelijke volgstudie, die dateert uit 1997, waren 400.000 tot 600.000 kinderen te dik. Nu zijn dat er naar alle waarschijnlijkheid veel meer. Het lijkt erop dat kinderen ook steeds jonger met overgewicht te maken krijgen. Tegenwoordig is 1 op de 7 baby’s en peuters te zwaar. Allochtone kinderen zijn oververtegenwoordigd.

Ook het Voedingcentrum wil helpen bij de strijd tegen overgewicht. Ze zet een aantal nuttige tips op een rijtje:

Tip 1: Laat kinderen niet teveel tv-kijken en computeren, maar stimuleer ze om voldoende te bewegen. Laat ze bijvoorbeeld met de fiets naar school of de sportclub gaan.

Tip 2: Laat het kind niet eten of drinken terwijl het tv-kijkt. Eten moet gebeuren met aandacht.

Tip 3: Zorg voor een regelmatig eetpatroon en eet gevarieerd. Zorg dat de kinderen geen maaltijden overslaan en laat ze niet vaker dan vier keer iets tussendoor eten. Tussendoortjes bestaan uit fruit en groente en niet uit snoep. Wanneer uw kind ’s avonds geen eetlust heeft, is het verstandig om in eerste instantie de hoeveelheid tussendoortjes te beperken. Dring geen eten op.

Tip 4: Geef als drinken water, thee, magere melk of groentesap. Frisdranken bevatten erg veel suiker kunnen daarom het beste bewaard worden voor speciale gelegenheden.

Tip 5: Geef geen snoep als beloning. Bewaar snoep voor een speciale gelegenheid en beloon uw kinderen met een compliment, een leuke activiteit of een privilege (bijvoorbeeld een extra verhaaltje voorlezen).