Aanmelden
 Wachtwoord vergeten?

Kabinet: Miljoenen extra tegen taalachterstand kleuters

Gepubliceerd door Barbara Arbesser op:
dinsdag, 12 augustus 2008

Er wordt 20 miljoen euro extra vrijgegeven voor de bestrijding van taalachterstanden bij jonge kinderen. Dat heeft staatssecretaris van Onderwijs Sharon Dijksma (PvdA) afgelopen vrijdag bekendgemaakt.

Het geld zal gebruikt worden voor de zogeheten 'vroegschool', extra taallessen voor kleuters in groep 1 en 2 van de basisschool. Er moeten onder meer lespaketten worden aangeschaft en worden bijgeschoold. Het streven is vanaf 2011 alle jonge kinderen met een taalachterstand een taalcursus aan te bieden. De cursus is vrijwillig en zorgt voor een beter begin in groep 3.

Prevalentie van taalachterstand bij kleuters

Bijna 20% van de Nederlandse kleuters heeft grote problemen met de Nederlandse taal. Dat blijkt uit onderzoek van onderwijsadviesbureau KPC Groep onder 42 basisscholen in probleemwijken in de vier grote steden. Veel van deze kinderen zijn van allochtone afkomst.

Gevolgen 

Taalachterstand kan een grote handicap voor kinderen zijn, omdat zij veel verbale informatie missen. Kinderen begrijpen niet wat er van hen gevraagd wordt, met name als het gaat om een gecombineerde opdracht, zoals 'kom binnen en trek je jas uit'. Veertien procent van de kleuters spreekt in zinnen van maximaal twee woorden en zit hierdoor op het niveau van een 2-jarige.

De taalachterstand vormt een risico voor de algehele ontwikkeling van de kleuter. Zo kunnen de betroffen kleuters moeite hebben verschillende situaties in het dagelijks leven te herkennen en blijven ze ook vaak achter op sociaal-emotioneel vlak en motorische ontwikkeling.

 

---

bron: Nu.nl