Aanmelden
 Wachtwoord vergeten?

Subsidie voor hoogbegaafde kinderen

Gepubliceerd door Barbara Arbesser op:
zondag, 24 augustus 2008
Er wordt tien miljoen uitgetrokken voor hoogbegaafde kinderen. Met dit bedrag wil staatssecretaris van Onderwijs Sharon Dijksma (PvdA) voorkomen dat kinderen die zich in de klas vervelen gedragsproblemen gaan ontwikkelen. Dijksma licht de financiële injectie maandag toe in een brief aan de Tweede Kamer. Een zeer hoge intelligentie hebben: het klinkt soms erg mooi. De dingen waar anderen urenlang op moeten ploeteren, meteen al weten of doorzien. Maar zo intelligent zijn is niet altijd leuk voor leerlingen.

Kinderen die alles al weten, hebben veel extra stimulatie nodig om continue verveling op school te voorkomen. Met alle voordelen die hoogbegaafde leerlingen hebben, vormen ze ook een risicogroep voor psychosociale problemen. Vaak vallen zeer slimme kinderen buiten de boot, omdat het schoolsysteem niet is afgestemd op hun behoeften.

Er zijn verschillede mogelijkheden om hoogbegaafde leerlingen speciale begeleiding aan te bieden in de vorm van extra cognitieve taken. Vaak wordt er gedacht aan versnelling (dus de reguliere leerstof sneller doorlopen). Verbreding is een andere methode, waarbij naast de reguliere lessen extra lesmateriaal wordt aangeboden.

Voor wie is de subsidie bestemd?
Zowel lokale initiatieven van basisscholen als landelijke plannen kunnen aanspraak maken op de subsidie. Het ministerie zegt dat het voor het eerst is dat er iets wordt gedaan voor bovengemiddeld presterendekinderen.