Aanmelden
 Wachtwoord vergeten?

Dyslexie voorkomen met computerspel

Gepubliceerd door Barbara Arbesser op:
zondag, 31 augustus 2008

De leesstoornis dyslexie voorkomen; het klinkt velen als een fabeltje in de oren. Maar volgens Finse onderzoekers van het Centre of Excellence in Learning and Motivation Researchis is het mogelijkmet behulp van hun ontwikkelde computerspel.
 

Wie een stoornis wil voorkomen of genezen, moet zich eerst verdiepen in de voorbodes, aldus de onderzoekers. Bij hun uitgebreide screening van kinderen met dyslexie, bleek dat de kinderen in voorschoolse leeftijd meer moeite hadden met het onderscheiden van specifieke klanken. Verder bleken de kinderen op jonge leeftijd moeite te hebben gehad met het benoemen van voorwerpen. Op het moment dat ze leerden lezen, hadden ze meer moeite met klank-letterkoppeling dan hun leeftijdsgenoten. Leren lezen kost zo meer moeite en duurt langer, hetgeen ook zijn weerslag heeft op het begrip van de tekst.

Hierop speelden de wetenschappers in door een in hun computerprogramma aandacht te besteden aan het koppelen van voorwerpen met bepaalde klanken. Het spel, ontwikkeld voor 4- 7 jarigen, is volgens de wetenschappers een remedie tegen veel latere leesproblemen.